Processierups vlinder

De eikenprocessierups is de rups van de processierups vlinder. Rondom de processierups vlinder is het een lange tijd rustig geweest maar door de warme winters in Nederland overleven de eitjes de winter wat ervoor heeft gezorgd dat de populatie flink is toegenomen.

eikenprocessierups overlast bestrijden
eikenprocessierups bestrijding
Eikenprocessierups Vlinder

De vlinder van de processierups

De vlinder van de eikenprocessierups is helaas niet zo mooi gekleurd als de vlinders die wij kennen. Ze behoort tot de tandvlinders en heeft net zoals de rups een grijsgrauwe kleur, het is namelijk een nachtvlinder. Overdag rusten ze en ’s nachts worden ze actief. Dankzij hun camouflage zijn ze bijna niet waarneembaar. Veder kan je de vlinder herkennen aan de harige kop en zou je ze kunnen verwarren met een mot. De vlinder van de processierups leeft maar 1 week.

Vrouwelijke processierupsvlinder

Het vrouwtje legt zo’n 200-300 eitjes hoog in eikenbomen. De eerste eitjes komen al uit in april. De uitgekomen rupsen leven van de eikenbladeren en vervellen zo’n vijf keer tot ze zich tot vlinder ontpoppen. Pas bij de derde keer vervellen maakt de eikenprocessierups brandharen aan welke voor overlast en gezondheidsklachten kunnen zorgen.

Eikenprocessierupsen nesten Eindhoven

Overlast van de processierups vlinder?

Je vraagt je vast af of je ook last kunt ervaren van de processierups vlinder. Het antwoord hierop is uiteindelijk ja. De vlinder heeft zelf geen brandharen, maar kan deze wel weer verspreiden zodra ze het nest verlaat. Ze maakt dan gaten in het nest waardoor het nest minder stevig wordt. Hierdoor kunnen de brandharen door regen en wind loskomen en in de omgeving terecht komen. Verder leggen de vrouwtjes natuurlijk eitjes waar uiteindelijk weer nieuwe processierupsen uitkomen.en in de beheersing van de eikenprocessierupsen.

Welke gezondheidsklachten* kun je krijgen van de brandharen?

 • Rode pijnlijke huiduitslag;
 • Hevige jeuk;
 • Bultjes, pukkeltjes of met vocht gevulde blaasjes;
 • Oogklachten;
 • Irritatie of ontsteking aan de slijmvliezen van neus, keel en bovenste gedeelte van de luchtpijp;
 • Keelpijn;
 • Moeite met slikken;
 • Kortademigheid;
 • Braken;
 • Duizeligheid;
 • Koorts; en
 • Algehele malaise.

*Specifiekere gezondheidsinformatie vind je op Thuisarts.nl. Deze site geeft betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte en is samengesteld door het Nederlandse Huisartsen Genootschap.

Rattenval Netwerk NV

Processierups vlinder bestrijden

Zoals hierboven beschreven zal je geen last ervaren van de processierups vlinder, omdat deze zelf geen brandharen heeft zoals de rups. Wij adviseren om de rupsen niet zelf te bestrijden. De kans is namelijk groot dat je toch per ongeluk in contact komt met de brandharen – of deze verspreid in de omgeving – en hierdoor gezondheidsklachten kunt oplopen. De witte brandharen die je kunt zien, zijn namelijk niet de haren waar je last van kunt krijgen, deze zijn microscopisch klein.

Voor een veilige en snelle oplossing kan je het beste de nesten laten verwijderen door een professional. Neem daarom direct contact op met onze specialisten!

Ervaart u last van de eikenprocessierups en wilt u binnen 24 uur een afspraak?

Kom direct in contact!

 • Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, gif.

Van welk dier heeft u last?

Vind hieronder het juiste plaagdier

Processierupsen
Wespen
Muizen
Bedwantsen
Muggen
Mollen
Houtwormen
Duiven

Herkent u het ongedierte niet?

Dat is geen probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op!