De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessie vlinder. Rondom de eikenprocessierups vlinder is het een lange tijd rustig geweest. Echter hebben de eitjes van de processierups vlinder door de warme winters in Nederland de afgelopen jaren meer kans gehad te overleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat de populatie flink is toegenomen. Door de toenemende belangstelling naar de eikenprocessierups vragen, veel mensen zich af hoe de eikenprocessierups vlinder er uit ziet en/of deze ook kan zorgen voor gezondheidsklachten.
Het uiterlijk van de eikenprocessierups vlinder
De eikenprocessierups vlinder is helaas niet zo mooi gekleurd als de meeste vlinders die wij kennen. De eikenprocessie vlinder behoort tot de tandvlinders en heeft net zoals de rups een grijsgrauwe kleur. De eikenprocessie vlinder is een nachtvlinder. Dit betekent dat de vlinders overdag rusten en ’s nachts actief worden. De vlinder lijkt op een mot en kunt u herkennen aan de harige kop. Een opmerkelijk feitje over de eikenprocessierups vlinder is dat deze maar leeft voor 1 week. De levensduur van deze vlinders is dus erg kort. Dankzij hun camouflage zijn ze tijdens deze week bijna niet waarneembaar. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat u nog nooit deze vlinder gespot hebt.
De vrouwelijke eikenprocessierups vlinder
De vrouwelijke eikenprocessierups vlinder legt zo’n 200-300 eitjes hoog in eikenbomen. De eerste rupsen komen al in april uit deze eitjes. De uitgekomen rupsen leven van de eikenbladeren en vervellen zo’n vijf keer tot ze zich tot vlinder ontpoppen. Pas bij de derde keer vervellen maakt de processierups brandharen aan welke voor overlast en gezondheidsklachten kunnen zorgen. Voordat de rups vervelend en pijnlijk wordt, zit dus al een heel proces van een aantal keren vervellen.
Overlast van de eikenprocessierups vlinder?
Van de eikenprocessierups vlinder kunt u net zoals van de eikenprocessierups gezondheidsklachten ervaren. De meeste personen ervaren niet direct last van de vlinder. De meeste klachten afkomstig van een eikenprocessierups worden veroorzaakt door de brandharen op de beesten. De eikenprocessierups vlinder heeft zelf geen brandharen, maar kan deze wel verspreiden zodra ze het nest verlaat. De vlinder maakt dan gaten in het nest waardoor het nest minder stevig wordt. Door regen en wind kunnen de brandharen vervolgens loskomen en verspreid raken in de omgeving van het nest. Bovendien leggen de vrouwtjes vlinders eitjes waar uiteindelijk weer nieuwe processierupsen uitkomen. Indirect zorgt deze vlinder dus helaas wel voor overlast en gezondheidsklachten. Hieronder benoemen wij enkele gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen worden door de brandharen afkomstig van de eikenprocessierups vlinder. Heeft u een of meerdere van deze gezondheidsklachten, dan is het raadzaam om te overwegen een arts te bezoeken.
Mogelijke gezondheidsklachten van brandharen:
- Rode pijnlijke huiduitslag;
- Hevige jeuk;
- Bultjes, pukkeltjes of met vocht gevulde blaasjes;
- Oogklachten;
- Irritatie of ontsteking aan de slijmvliezen van neus, keel en bovenste gedeelte van de luchtpijp;
- Keelpijn;
- Moeite met slikken;
- Kortademigheid;
- Braken;
- Duizeligheid;
- Koorts
Voor specifieke gezondheidsinformatie over deze klachten kunt u terecht op thuisarts.nl. Deze website geeft betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte omdat de informatie is samengesteld door het Nederlandse Huisartsen Genootschap.
De eikenprocessierups vlinder bestrijden
Zoals beschreven zult u niet direct last ervaren van de eikenprocessierups vlinder, omdat deze zelf geen brandharen heeft zoals de rups. De rupsen en eitjes van de eikenprocessierups vlinder familie kunnen daarentegen voor veel overlast zorgen. Het is van groot belang om de eikenprocessie eitjes zo snel mogelijk te verwijderen. Alleen op deze manier kunt u de gezondheidsklachten maximaal beperken. Wij adviseren om de rupsen niet zelf te bestrijden. Bij het zelf bestrijden van de eikenprocessierups is de kans namelijk groot dat u toch per ongeluk in contact komt met de brandharen of dat de brandharen verspreid worden in de omgeving. Op deze manier kunt u die gezondheidsklachten oplopen die u probeert te vermijden. De witte brandharen die u kunt zien zijn namelijk niet de haren waar u last van kunt krijgen. De schadelijke brandharen zijn microscopisch klein en daardoor onmogelijk om te zien. Om deze reden is het lastig om de rupsen zelf te verwijderen zonder last te krijgen.
Voor een veilige en snelle oplossing kunt u het beste de nesten laten verwijderen door een professional. Onze specialisten weten als geen ander hoe ze snel en effectief de processierups en eikenprocessierups vlinder kunnen tegengaan. Maak daarom snel een afspraak om de gezondheidsklachten voor te zijn! Ook kunt u terecht bij onze specialisten voor ander ongediertebestrijding.
Ervaart u last van de eikenprocessierups en wilt u binnen 24 uur een afspraak?
Kom direct in contact!
Herkent u het ongedierte niet?
Dat is geen probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op!