Processierups bestrijden

Het bestrijden van de processierups moet snel en veilig gebeuren door een professional. De eikenprocessierups kan namelijk zowel voor mensen als dieren voor gezondheidsklachten zorgen. Onze bestrijdingsdienst is gespecialiseerd in processierups bestrijden en kan binnen 24 uur op locatie zijn! Neem zo snel mogelijk contact met ons op voor het verwijderen van de eikenprocessierups nesten. Zo kunnen wij samen de gezondheidsklachten voor zijn.

eikenprocessierups overlast bestrijden
eikenprocessierups bestrijding
Eikenprocessierupsen nesten Eindhoven

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. In de maand augustus legt de nachtvlinder haar eitjes in een eikenboom. Nadat de eitjes de winter hebben overleefd, komen de eitjes rond april uit. De rups heeft de naam ‘eikenprocessierups’ gekregen omdat ze ’s nachts in een processie op zoek gaan naar voedsel. Ze lopen in een rij achterelkaar op zoek naar verse blaadjes van de boom. Het liefst eten de rupsen jonge blaadjes of knoppen van een boom.

Doordat de rupsen van de bomen eten ontstaan er kale, aangevreten plekken in de boom. Ook zullen er voortaan minder eikels aan de besmette eiken groeien. Over het algemeen is de processierups niet dodelijk voor de bomen. Slechts in enkele gevallen raakt een boom zo verzwakt dat deze uiteindelijk afsterft. Dat is een van de redenen waarom de eikenprocessierups niet met een warm onthaal ontvangen wordt in Nederland. Maar er is ook nog een ander argument om de processierups te bestrijden. De eikenprocessierupsen zijn namelijk schadelijk voor onze gezondheid. De rups heeft namelijk minuscule brandharen, die voor huiduitslag en luchtweginfecties kunnen zorgen bij mensen en dieren.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is oranje van kleur wanneer hij uit het ei komt. Naarmate de rups ouder wordt, vervelt deze nog een aantal keren. Na verloop van tijd zal de rups een grijsgrauwe, groene kleur krijgen. De rupsen blijven dicht bij elkaar en bewegen zich voort in een processie. Overdag schuilen de eikenprocessierupsen in hun nest. Het nest is een dicht spinsel dat aan de stam of oksel van een boom hangt.

In het volgende vervelstadium krijgen de eikenprocessierupsen zwarte borstels en worden de brandhaartjes zichtbaar. In de nazomer verpoppen de rupsen zich, waarna ze in de periode van eind juli tot begint augustus uitvliegen. De eikenprocessierups vlinder heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende haartjes op het lijf. In de paar dagen dat de vlinder leeft, bevruchten de mannetjes de vrouwelijke vlinders. Vervolgens legt zij haar eitjes in de boom. Na de winter zal dit proces zich weer opnieuw afspelen. Om dit proces te stoppen laat u de processierups tijdig bestrijden.

Eikenprocessierupsnest aan eikenboom

Tips tegen de eikenprocessierups

Om te voorkomen dat u gezondheidsklachten krijgt, hebben wij een aantal tips voor u:

Vermijd contact met de eikenprocessierups

U herkent de eikenbomen waar de eikenprocessierups zich in bevindt aan de dichte spinsels. Deze spinsels zijn het nest van de eikenprocessierups en bevindt zich op de stam van een boom.

Bedek armen, benen, hals en ogen

Wanneer u gaat wandelen in het seizoen dat de eikenprocessierups actief is, kunt u het beste uw lichaam zo goed mogelijk bedekken. Zo geeft u de brandhaartjes geen kans om op uw huid te hechten. Een zonnebril is ook aan te raden om uw ogen te beschermen.

Ga niet onder een eik zitten

De wind kan ervoor zorgen dat de brandhaartjes verspreid worden en op de grond terecht komen. Ga daarom niet op de grond zitten onder een boom. Vooral niet onder eikenbomen.

Was uw kleding na het wandelen

Heeft u gewandeld in het bos? Dan kunt u het beste voor de zekerheid uw kleren even uitwassen. Zo voorkomt u dat de haartjes alsnog op uw huid terecht komen vanaf de kleding.

Sluit deuren en ramen

Woont u in een gebied met eikenbomen? Houd dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Zo voorkomt u dat de brandhaartjes naar binnen waaien. Mocht u de deuren of ramen toch open willen zetten met mooi weer, dan kunt u het beste een hor plaatsen in het kozijn.

Verwijder de nesten niet zelf

Ga de nesten van de processierups absoluut niet zelf bestrijden met bestrijdingsmiddelen, dit is niet alleen schadelijk voor uzelf, maar ook voor dieren en planten. Heeft u een eik met processierups? Schakel dan de hulp in van een professional. Deze verwijdert op een veilige en verantwoorde manier de rupsen uit uw boom.

De processierups laten bestrijden door een specialist

Wanneer u last heeft van de eikenprocessierups in uw tuin, dan kunt u hier beter uit de buurt blijven. Ga ook niet zelf proberen de processierups te bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Maar laat het over aan een specialist. Laat de eikenprocessierups bestrijding plaatsvinden door een professional met de juist certificering en middelen. Onze specialisten beschikken over jarenlange ervaring en kunnen de nesten in de nabijheid van de bomen veilig en snel verwijderen. Hiervoor maken wij gebruik van zuigmachines die de processierups en het nest volledig uit uw boom zullen verwijderen. Ter bescherming zal de boomverzorger een beschermend pak met gezichtsmasker dragen. De grote stofzuiger zuigt de nesten in zijn geheel weg. Deze komen in een tank terecht. Vervolgens wordt deze tank elders leeggemaakt. Deze manier van processierups bestrijden is de meest efficiënte manier om van de rupsen af te komen.

Netwerk NV plaagdiermanagement

Ervaart u last van de eikenprocessierups en wilt u binnen 24 uur een afspraak?

Kom direct in contact!

  • Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, gif.

Van welk dier heeft u last?

Vind hieronder het juiste plaagdier

Processierupsen
Wespen
Muizen
Bedwantsen
Muggen
Mollen
Houtwormen
Duiven

Herkent u het ongedierte niet?

Dat is geen probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op!