Processierups bestrijden

De processierups bestrijden moet snel en veilig gebeuren onder het toezicht van een professional. De eikenprocessierups kan namelijk bij zowel mens als dier voor gezondheidsklachten zorgen. Onze bestrijdingsdienst is gespecialiseerd in processierups bestrijding en kan binnen 24 uur op locatie zijn. Neem direct contact met ons op voor een afspraak of deskundig advies!

eikenprocessierups overlast bestrijden
eikenprocessierups bestrijding
Eikenprocessierupsen nesten Eindhoven

Vanaf wanneer veroorzaken de rupsen overlast?

Wist je dat de eikenprocessierups een larve is van een nachtvlinder? De processievlinder legt haar eitjes in de top van eikenbomen waar ze zal overwinteren tot april. Vanwege de zachte winters in Nederland kunnen de eerste eikenprocessierupsen al in april en mei worden gesignaleerd.

Zodra de eitjes uitkomen zijn de rupsen nog ongevaarlijk. De rups ontwikkelt namelijk pas na drie vervellingen brandharen. Dit gebeurt vaak halverwege mei. Zodoende kan je in deze periode t/m juli eikenbomen zien, die zijn afgezet met waarschuwingslint. De afzetlinten waarschuwen je voor de microscopische brandhaartjes van de eikenprocessierups die door de wind in de lucht kunnen zweven en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken met klachten zoals, huiduitslag, jeuk en/of irritatie aan je ogen of aan je luchtwegen.

Hoe kan ik de eikenprocessierups herkennen?

De eikenprocessierups kan je tegen het einde van de lente herkennen aan de donkere kleur en vele lange witte haartjes. Dit zijn overigens niet de haren waar je overlast van kunt ervaren. De haartjes waar je gezondheidsklachten van kunt oplopen zijn namelijk nauwelijks met het blote oog te zien.

Je kunt de eikenprocessierups verder herkennen aan de nesten die ze maken. Een eikenprocessierupsnest is een (wit) spinsel bestaande uit brandharen, uitwerpselen en vervellingshuiden van rupsen. Ze leven soms wel in een groep van honderden bij elkaar op een eikenboom. Deze groepen kunnen een eikenboom helemaal kaalvreten.

Stappenplan: Processierups bestrijding

  1. Vermijd eikenbomen waar (oude) nesten van de rups zijn gesignaleerd;
  2. Bedek je benen, armen, hals en gezicht indien je toch in de buurt moet komen;
  3. Indien je in contact ben geweest spoel dan je huid of ogen goed met lauw water. Probeer niet te krabben of te wrijven! Bel de huisarts;
  4. Ga vooral niet zelf de processierups bestrijden!

De eikenprocessierups bestrijden: laat het aan een specialist over

Laat de eikenprocessierups bestrijding plaatsvinden door een professional met de juiste certificatie, training en apparatuur. Onze specialisten beschikken over jarenlange ervaring en kunnen de nesten veilig en snel verwijderen in en rondom eikenbomen. Hiervoor maken wij onder andere gebruik van speciale zuigmachines die de processierups en nesten volledig en veilig verwijderen.

Netwerk NV plaagdiermanagement
Eikenprocessierupsnest aan eikenboom

Kan ik de eikenprocessierups zelf bestrijden?

Ons advies is om niet zelf de eikenprocessierups te bestrijden. Bij het bestrijden van bewoonde en onbewoonde nesten kunnen namelijk alsnog grote hoeveelheden brandharen vrijkomen.

Ervaart u last van de eikenprocessierups en wilt u binnen 24 uur een afspraak?

Kom direct in contact!

  • Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, gif.

Van welk dier heeft u last?

Vind hieronder het juiste plaagdier

Processierupsen
Wespen
Muizen
Bedwantsen
Muggen
Mollen
Houtwormen
Duiven

Herkent u het ongedierte niet?

Dat is geen probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op!