Eikenprocessierups vlinder

Een eikenprocessierups vlinder is een nachtvlinder die vooral ’s nachts vlieg. De eikenprocessievlinder heeft een bruinachtige kleur met een geel grijze vleugel en een stipje dat de vorm heeft van een komma. De eikenprocessievlinder is niet schadelijk, doet niks en eet in principe niets. Maar pas wel op, want een vlinder die het nest recent heeft verlaten kan nog wel brandharen meenemen en verspreiden.

eikenprocessierups overlast bestrijden
eikenprocessierups bestrijding
Eikenprocessierupsnest aan eikenboom

Vrouwelijke eikenprocessierups vlinder

Een vrouwelijke eikenprocessievlinder legt haar eitjes alleen in de bovenste kroonhelft van een eikenboom. Zij legt ongeveer 250-300 eitjes. Ons huidige warme en droge klimaat biedt de ideale overlevingskans voor de eikenprocessierups vlinder en haar eitjes. Regenachtige omstandigheden hebben invloed op de verspreiding van de eikenprocessierups vlinder, het vrouwtje zal er dan voor kiezen haar eitjes niet te verdelen over verschillende eikenbomen.

Mannelijke eikenprocessierups vlinder

De mannetjes kunnen tot wel 20 kilometer afstand vliegen en zijn doorgaans iets kleiner dan de vrouwelijke eikenprocessierups vlinder. Mannelijke processievlinders kunnen met de antennes op hun hoofd vrouwtjes registreren op 1000 meter afstand. Dit kunnen ze omdat de vrouwtjes het vrouwelijke feromoon verspreiden om mannelijke vlinders te lokken. Sinds 2009 wordt er in Nederland gebruik gemaakt van een kunstmatige geurstof die hierop lijkt om mannelijke vlinders te lokken met vallen om de populatie in te dammen.

Eikenprocessierups Vlinder

Natuurlijke vijanden eikenprocessierups vlinder

Eikenprocessierupsen hebben natuurlijke vijanden, zoals sluipvliegen. Natuurlijke vijanden kunnen een belangrijke rol spelen in de beheersing van de eikenprocessierups. De diversiteit aan plantengemeenschappen en bloemrijke bermen dragen bij aan de biodiversiteit en de toename in natuurlijke vijanden. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de onderbegroeiing van eikenbomen. Veel sluipvliegen, sluipwespen en gaasvliegen komen bijvoorbeeld af op schermbloemige planten. Anderen bezoeken graag kruidachtige planten.

Er zijn veel verschillende beesten die processierupsen eten:

  • De volgende vogelsoorten eten alle stadia van de rups: koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek, vinken.
  • De volgende vogelsoorten eten de jonge stadia van de rups: winterkoning, roodborstjes, boomkruiper en alle andere bovengenoemde vogels.
  • Naast vogels zijn er ook insecten die eikenprocessierupsen eten zoals de kleine poppenrover, rupsenaaskever, (bid)sprinkhaan, weekschildkevers. En er zijn ook wantsen die de rupsen leegzuigen.
  • Gaasvlieglarven en larven van de inheemse 2-stippelige lieveheersbeestjes en van de Aziatische lieveheersbeestjes eten ook eitjes en de allerjongste rupsen op.
  • Ook mieren en spinnen vormen een bijdragen in de beheersing van de eikenprocessierupsen.

Eikenprocessierups vlinder bestrijden

Heb je last van de eikenprocessierups vlinder? Neem dan direct contact op met onze specialisten! Zodra de eikenprocessierupsen zijn verpopt tot vlinders verlaten ze het nest. Maar bij het verlaten van het nest kunnen ze brandharen verspreiden. Een nest vol met brandharen blijft achter maar zal na verloop van tijd uit de boom vallen, waardoor brandharen wederom in de omgeving verspreiden. Het is daarom belangrijk om altijd een professional in te schakelen! Neem direct contact op voor een afspraak of advies op maat!

Ervaart u last van de eikenprocessierups en wilt u binnen 24 uur een afspraak?

Kom direct in contact!

  • Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, gif.

Van welk dier heeft u last?

Vind hieronder het juiste plaagdier

Processierupsen
Wespen
Muizen
Bedwantsen
Muggen
Mollen
Houtwormen
Duiven

Herkent u het ongedierte niet?

Dat is geen probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op!