Skip to main content

De eikenprocessierups kan, ook in Nederland, op sommige momenten van het jaar zorgen voor veel overlast. Het aantal eikenprocessierupsen is in de afgelopen jaren dan ook enorm toegenomen. Wanneer het processierups seizoen begint, is het dan ook belangrijk dat u goed oplet. Wanneer u in aanraking komt met een processierups, kan het namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Wanneer het eikenprocessierups seizoen precies begint, zullen we in deze blog gaan vertellen.

Wat u moet weten over de eikenprocessierups

Voordat we meer gaan vertellen over het seizoen van de processierups, is het natuurlijk handig om meer over deze larve te weten. De eikenprocessierups is een larve van een nachtvlinder, uiteindelijk zullen ze dan ook ontpoppen tot een nachtvlinder. De processierupsen veroorzaken voornamelijk overlast door de brandharen op hun rug. Deze brandharen kunnen voor mensen namelijk klachten veroorzaken zoals irritaties, uitslag en jeuk. U leest in deze blog meer over hoe u processierups huiduitslag het beste kunt bestrijden. Wanneer er sprake is van wind, kunnen deze brandhaartjes zelfs worden verspreid over een grote afstand.

De toename van processierupsen tijdens het processierups seizoen is voornamelijk te danken aan het huidige klimaat in Nederland. Door de hete zomers en zachte winters neemt het aantal processierupsen alleen maar toe.

Wanneer is de processierups actief?

Het seizoen van processierups loopt meestal van mei tot september. Om te verduidelijken hoe dit seizoen er precies uitziet, zullen we er hieronder meer over toelichten.

De start van het seizoen

In de maanden mei en april gaan de temperaturen weer langzaam omhoog. Dit betekent dat de eitjes van de processierups langzaam uit gaan komen. Wanneer de processierups uit zijn ei komt gekropen, zal u nog niet veel overlast ervaren. Dit komt omdat ze nog geen brandharen kunnen verliezen, omdat ze nog niet zijn gaan vervellen. Pas wanneer ze een aantal keer verveld zijn, en daar een nestje van gemaakt hebben, krijgen we te maken met deze brandharen. In deze blog leest u meer over hoe u zo’n nest kunt herkennen.

De ontwikkeling tijdens het seizoen

In de maanden juni en juli ontwikkelen deze processierupsen zich tot een volwaardige en volwassen rups. Deze rupsen hebben dan ook brandharen op hun rug die tot overlast kunnen leiden. Een processierups doet zijn brandharen afschieten wanneer hij zich bedreigd voelt. Ook kunnen deze brandharen met de wind worden rond gewaaid.

Van rups naar vlinder

In de maanden juli en augustus kunnen deze rupsen zich ontwikkelen tot een vlinder. Dit doen ze altijd in hun spinsel dat ze zelf gemaakt hebben. Wanneer ze in dat spinsel gaan zitten, worden de lichaamsdelen afgebroken en vanuit hier ontwikkeld tot een echte nachtvlinder. Tijdens de maanden juli en augustus kan er dus nog steeds overlast worden ervaren door de rondvliegende brandharen. Wel is dit al een stuk minder dan in de voorgaande maanden. Toch last van haartjes? Lees dan hier hoe u deze kunt verwijderen.

De vlinders die eitjes leggen

Tijdens het einde van het processierups seizoen, in de maanden augustus en september, beginnen de processievlinders met het leggen van nieuwe eitjes. Deze eitjes zullen dan de hele winter een eitje blijven, totdat ze in het voorjaar zich weer verder gaan ontwikkelen. De overlast van de processierups zal dan tot een minimum beperkt worden.