Skip to main content

We weten dat ze er zijn, maar denken er niet altijd aan. De eikenprocessierups. Op veel plekken in Nederland zijn ze te vinden en vaak worden ze als onprettig ervaren. De brandharen die de eikenprocessierupsen bij zich dragen, zorgen namelijk voor veel irritaties op de huid. U kunt er jeuk van krijgen en het kan zorgen voor uitslag. Veel mensen vragen zich dan ook af of de processierups vlinder gevaarlijk is of kan zijn. In deze blog gaan we u helpen aan de hand van informatie, tips en feitjes over dit vervelende beestje.

Wat is een processierups vlinder?

De eikenprocessierups vlinder is een nachtvlinder uit de familie van tandvlinders. U komt deze soort vooral tegen in gebieden in Europa en Aziƫ. Ze groeien in streken waar eikenbomen groeien, aangezien deze boom de thuisbasis is voor de eikenprocessierups. Dit komt doordat de eikenboom alle onderdelen biedt die nodig zijn voor de groei van de processierups (vlinder). De eikenboom is een plek waar de processierups vlinder haar eitjes kan leggen en laten groeien door middel van de voedingsstoffen in deze boom. Je komt de eitjes vooral tegen na een paar warme voorjaarsmaanden. Door de klimaatverandering komen deze warme voorjaarsmaanden steeds vaker voor, met als gevolg dat de aantallen van de rups met grote hoeveelheden toe zullen nemen in de toekomst.

Lees deze blog over wanneer het eikenprocessierups seizoen begint.

Bent u in een gebied waar de processierups te vinden is? Let dan heel erg goed op! U kunt de rups goed herkennen aan lange witte haren. Dit zijn dan ook de haartjes die voor overlast kunnen zorgen wanneer u ermee in contact komt.

vlinder eikenprocessierups gevaarlijk

Tips tegen de processierups

Nu we weten wat de eikenprocessierups is, kunnen we het gaan hebben over de tips die wij u willen meegeven voor het moment dat u te maken krijgt met deze rups. Dit om zo min mogelijk problemen te krijgen met de rupsen en om de negatieve gevolgen van contact met deze rupsen te voorkomen.

  • Een eerste tip is voor de hand liggend, maar misschien nog wel het meest belangrijk: Blijf vooral uit de buurt van de rupsen zodra u de rupsen heeft gesignaleerd. Het kan namelijk voor veel last zorgen wanneer u de haartjes van de rups op uw blote huid krijgt. Let op: dit geldt voor de rups, dit wil niet zeggen dat de vlinder van de eikenprocessierups gevaarlijk is. De vlinders doen u geen kwaad, maar moeten bestreden worden om rupsen in het vervolg te voorkomen.
  • Bij de volgende tip springen we meteen in op het contact met de rups. Indien u van plan bent te gaan wandelen in gebieden waar veel eikenbomen staan, zorg er dan voor dat uw huid bedekt is. Doordat de huid bedekt is, is de kans op contact met de haartjes kleiner, mits u uw kleding na afloop voorzichtig uitklopt. Doet u dit niet, dan kunnen de haartjes alsnog in aanraking komen met uw huid op het moment dat u de kledingstukken uittrekt.
  • Bent u aan het wandelen en ziet u een besmette boom? Meld dit direct bij uw gemeente, zodat er iets aan gedaan kan worden. Als er geen lint om de boom heen staat, kunt u ervan uitgaan dat het nog niet gemeld is. Houd hier dan ook rekening mee.
  • Probeer nooit zelf de rupsen te verwijderen, bijvoorbeeld met giftige middelen, want dit kan gevaarlijk zijn voor andere dieren en planten in het bos.

Is de processierups vlinder gevaarlijk of een fabel?

En om nu op de vraag in te gaan of de processierups vlinder ook gevaarlijk is? Nee, dit is niet het geval. Dit komt doordat de vlinder niet steekt of bijt en ook geen haren bij zich draagt. De haren die overlast veroorzaken ontstaan vooral tijdens de rupsfase, als een soort verdediging. De haren blijven echter wel tot ver na het uitkomen van de vlinder aanwezig in de natuur. De vlinder zelf heeft maar een korte levensduur die varieert tussen de 2 en 7 dagen, dit is afhankelijk van het klimaat. In deze korte periode draagt de vlinder dus geen brandharen meer bij zich. Dit zorgt ervoor dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken dat de eikenprocessierups vlinder gevaarlijk is. Meer te weten komen over de levenscyclus van de processierups vlinder? Bekijk deze blog!

Hoe nu verder?

Zoals we in deze blog al hebben aangegeven hoeft u zich geen zorgen te maken dat de processierups vlinder ook gevaarlijk is. De rups veroorzaakt namelijk de meeste problemen. Wij hopen in ieder geval voldoende tips te hebben gegeven waardoor u geen last krijgt van de rups of vlinder en gewoon rustig in de natuur kunt wandelen. Wees voorzichtig waar kan en zorg ervoor dat u altijd goed beschermd op pad gaat.

Wilt u meer informatie over de processierups vlinder en de bestrijding ervan? Neem dan contact met ons op!

Leave a Reply