Skip to main content

Al enkele zomers zijn wij in Nederland in de ban van de processierups. Deze beestjes kunnen niet alleen veel irritatie bij mensen veroorzaken, maar ook bij dieren. Dankzij de brandharen die deze beestje loslaten, kunnen ze gemakkelijk voor veel jeuk, irritatie aan de huid en allergische reacties zorgen. Veel Nederlanders weten zichzelf en hun kinderen steeds beter te beschermen tegen de eikenprocessierups, maar vele weten niet dat katten en honden ook last kunnen krijgen van de eikenprocessierups. Om u hiermee te helpen, beantwoorden we in dit artikel de volgende vragen; wat is een processierups nu precies, wat is het gevaar van de processierups voor uw hond en hoe herkent u de symptomen? We leggen het u graag allemaal uit.

Wat is een processierups?

Een processierups is een blad etende rups die uiteindelijk transformeert in een eikenboomvlinder. De rups nestelt zich, vooral in de zomermaanden, dichtbij eikenbomen. Ze zijn bedekt met ongeveer 700.000 brandharen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van zowel mensen als dieren. Wanneer u met deze brandhaartjes in aanraking komt, kunnen we hier als mens namelijk diverse ongemakken van ervaren.

De brandhaartjes worden altijd op ongeveer dezelfde manier verspreid. Allereerst schiet de rups de haartjes af. Deze haartjes komen dan in de lucht terecht en kunnen verder verspreid worden door de wind. Dankzij de wind kunnen ze vervolgens op uw huid of in uw ogen terecht komen. De brandharen kunnen zo zelfs in een straal van 100 meter rond het nest zorgen voor overlast. Het is dan ook zaak om, vooral in de zomermaanden en als het warm is, alert te zijn wanneer u in de buurt van een eikenboom komt. Als u overlast ervaart van processierupsen in uw huiselijke omgeving, maak dan snel een afspraak met ons. Wij kunnen dit probleem juist verhelpen!

Processierups symptomen bij de mens

Wanneer de brandhaartjes op uw huid terecht komen, krijgt u over het algemeen vooral last van jeuk, bultjes en roodheid. Als u de haartjes in uw ogen krijgt, worden ze vaak rood, zwellen de oogleden op en krijgt u het gevoel dat er continu iets in uw oog zit. Dit zijn uiteraard geen fijne symptomen om te hebben en de meeste mensen blijven dan ook zo ver mogelijk weg van de processierups.

processierups beet

Processierups en de hond: symptomen van een allergische reactie

Zoals eerder benoemd, kunnen processierupsen ook problemen bij honden veroorzaken. Deze problemen zijn echter anders dan bij de mens, waardoor de meeste mensen de symptomen bij hun viervoeter niet herkennen.

Honden hebben een vacht en daardoor krijgen ze normaal gezien geen last van huidirritatie. Honden ontdekken echter vaak dingen met hun neus en hier zijn ze dan ook het meest kwetsbaar. Wanneer uw hond in contact komt met de haartjes van de processierups via zijn neus, kunnen deze haartjes problemen veroorzaken in de bek en luchtwegen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, wat uiteraard onaangenaam is voor uw hond. Ook aanraking van de poten met de haartjes kunnen irritatie opleveren.

Honden kunnen na aanraking met de processierups via hun neus of pootjes dus een aantal symptomen ervaren die voor een mens goed te zien zijn. Zo ontstaat er roodheid en een zwelling van de lippen en slijmvliezen, waardoor ze veel zullen kwijlen. Ook krijgen ze last van ontstoken ogen en kleine bultjes op de poten. Dit zorgt voor jeuk, waardoor uw hond zal willen krabben. Check uw viervoeter dus regelmatig na een wandeling in de buurt van eikenbomen.

Symptomen processierups bij een hond voorkomen

Het voorkomen van symptomen processierups bij honden is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het valt natuurlijk altijd te proberen en is zeker de moeite waard. Omdat de rupsen vooral in de buurt van eikenbomen zitten, is het een goed idee om te gaan wandelen langs plekken waar deze boom zo min mogelijk voorkomt. Zo verkleint u de kans op contact met de rups en is het dus ook een stuk lastiger voor u en uw hond om met de vervelende haartjes in contact te komen.

Wanneer uw hond toch in contact is gekomen met de brandhaartjes van de processierups, is het belangrijk dat u op de juiste manier handelt. Allereerst is het goed om te onthouden dat u de haartjes absoluut niet uit de vacht van uw hond moet proberen te wrijven. Dit zal de symptomen alleen maar erger maken en hier helpt u uw hond dus absoluut niet mee, ondanks dit natuurlijk goed bedoeld is. Wat u wel kunt doen is het grondig afspoelen van de huid van uw hond. Op deze manier spoelt u de loszittende brandhaartjes weg, zonder de symptomen te verergeren. Eventueel kunt u hierna nog een kalmerende hondenshampoo gebruiken.

Wanneer u vreest dat uw hond in aanraking is gekomen met een processierups, ga dan altijd naar de dierenarts. Ongeacht of u de vacht van uw hond gewassen hebt, is het namelijk altijd belangrijk om uw hond te laten controleren. Zo voorkomt u onnodige, inwendige klachten bij uw hond én bij uzelf en weet u zeker dat er geen haartjes van de processierups worden verspreid binnen uw huis. Wilt u meer weten over hoe wij de processierups gevaren voor uw hond kunnen voorkomen? Bekijk dan zeker even deze pagina.