Skip to main content

Wanneer u in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen, kunt u te maken krijgen met uitslag op uw huid. Dat is natuurlijk geen pretje. Wij weten hoe vervelend huiduitslag kan zijn en hebben daarom voor u op een rijtje gezet wat u kunt doen om processierups huiduitslag te voorkomen en te verhelpen.

Processierups uitslag: wanneer ontstaat het?

Eikenprocessierupsen zijn in de zomermaanden vrijwel overal te vinden. Oorspronkelijk hield de eikenprocessierups alleen van eiken, maar tegenwoordig nestelt dit beestje zich ook op andere boomsoorten. De kans dat u processierups huiduitslag krijgt, is in de maanden juni, juli en

augustus dan ook het grootst. De irritatie op uw huid wordt veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups. U kunt al snel te maken krijgen met uitslag omdat de brandharen door de wind worden verspreid. Zelfs wanneer u afstand houdt van zogenoemde besmette bomen, kunnen de haartjes die meegevoerd worden door de wind alsnog uitslag veroorzaken.

Wat zijn de klachten bij processierups huiduitslag?

Wanneer de brandhaartjes op uw huid terecht zijn gekomen, kunt u hevige jeuk ervaren. Op uw huid kunnen bultjes of zelfs blaasjes ontstaan. Processierups uitslag kunt u op uw hele lichaam krijgen, zelfs op plekken onder uw kleren. Wanneer de brandharen in uw ogen terechtkomen, kunnen deze rood worden en kunnen uw oogleden opzwellen. Het kan ook voorkomen dat u de haartjes inademt. In dat geval kunt u een lichte kriebel in uw keel voelen en meer moeite hebben met slikken.

eikenprocessierupsen

Wat doet u tegen bultjes van processierups uitslag?

Zodra u merkt dat u brandhaartjes op uw kleding heeft, moet u uw kleding zo snel mogelijk uittrekken en wassen op 60 graden. Als de haartjes op uw huid zitten en processierups huiduitslag zichtbaar is, kunt u proberen om met plakband de haartjes van uw huid te trekken. Wrijven helpt helaas niet en zal de irritatie alleen maar verergeren. Blijft u last houden van jeuk? Dan kunt u er een verkoelende gel op smeren. Bij twijfel en zodra u te maken krijgt met ernstige klachten zoals koorts en moeite met ademhalen, raden we u aan om een afspraak te maken bij de huisarts. Hoe u het beste de haartjes verwijdert, kunt u hier lezen.

Hoe kunt u processierups huiduitslag voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u bultjes van processierups uitslag krijgt. Wanneer u door een bos of natuurgebied loopt of een omgeving betreedt waar u van weet dat de eikenprocessierups actief is, raden we u aan om bedekkende kleding te dragen zoals een lange broek. Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van de bomen waarop de eikenprocessierups zich gevestigd zou kunnen hebben. Ga bijvoorbeeld niet in de buurt van zo’n boom zitten tijdens een pauzemoment of picknick. Het is ook belangrijk dat u kinderen wijst op de gevaren van de eikenprocessierups. Kinderen zijn normaliter minder bewust van de vervelende gevolgen van de rups.

Eikenprocessierups bestrijden met hulp Eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen komen niet alleen in de natuur voor. Wellicht heeft u zelf al ervaren dat ze ook graag in tuinen verblijven. Heeft u last van de eikenprocessierups en heeft u vaker te maken gehad met vervelende bultjes van processierups uitslag op uw huid? Wij schieten u graag te hulp. Wij zijn een gecertificeerd ongediertebestrijder en zijn binnen 24 uur ter plaatse om uw probleem op te lossen.