Skip to main content

De eikenprocessierups is sinds een paar jaar een ware plaag. In feite doen de rupsen u geen kwaad, maar op de lange termijn tasten ze de gezondheid van bomen aan en kunnen ze op het menselijk lichaam ook voor flink wat irritatie zorgen. Het zijn vooral de brandharen van de eikenprocessierups die zorgen voor vervelende klachten. Deze klachten wilt u natuurlijk voorkomen. Wij leggen precies uit hoe u dit doet door processierups haartjes voortijdig te verwijderen.

Waaraan herken ik haartjes van de eikenprocessierups?

Zoals eerder vermeld, hebben de eikenprocessierups brandharen. Deze brandharen zorgen voor irritatie wanneer deze in contact komen met uw huid, ogen of luchtwegen. Deze rupsen bewegen zich in de meeste gevallen in groepen. Zo zult u misschien wel eens gezien hebben op een eikenboom. Verder zijn de brandharen van een eikenprocessierups het beste te zien op een eikenprocessierups zelf. Deze beestjes kunnen namelijk maar liefst 700.000 haartjes met zich mee dragen. Verder zijn de processierups haartjes erg klein en daarbij wit. Dit kan er voor zorgen dat wanneer een enkel haartje op uw huid terecht komt, dat u dit niet ziet.

Wat zijn dan de klachten die u kunt ervaren? Op de eerste plek is het vooral jeuk. Op uw huid kunnen zich daarnaast ook blaasjes en bultjes ontwikkelen. Komen er haartjes in uw ogen terecht? Dan kunnen de oogleden verdikken. Ademt u de haartjes in, dan kunt u te maken krijgen met een benauwd gevoel.

Hoe verwijder ik de haartjes van de processierups?

Door het jeukende gevoel wilt u natuurlijk op uw huid krabben. Wij raden echter af om te krabben want juist dan zal de jeuk nog meer toenemen. Daarnaast kunt u proberen om met een stukje plakband de haartjes van uw huid te verwijderen. De kans is groot dat haartjes op uw lichaam terecht komen omdat ze in of op uw kleding achterblijven. Merkt u dat dit het geval is, verwijder uw kleding dan zodra u last krijgt van een branderig gevoel.

Komen er brandharen in uw ogen, dan kunt u deze vaak vrij makkelijk verwijderen door uw ogen kort uit te spoelen met lauwwarm water. De klachten verdwijnen vaak na enkele dagen. Blijft u toch klachten houden? Raadpleeg dan een huisarts. Wilt u nog meer tips over het tegengaan van de jeuk en uitslag? Die kunt u hier lezen. Ook vindt u op deze pagina meer info over hoe u de beet en bultjes kunt herkennen.

processierups seizoen

Hoe kan ik klachten voorkomen?

De beste manier om uiteindelijk geen haartjes van de processierups te hoeven verwijderen, is door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer u naar een omgeving gaat vol eikenprocessierupsen. Trek bijvoorbeeld bedekkende kleding aan zodat de brandharen niet (of minder snel) rechtstreeks op uw huid belanden. Ook kunt u een zonnebril opzetten om uw ogen te beschermen. Blijf zo ver mogelijk uit de buurt van de broedplaatsen van de eikenprocessierupsen en onderneem zo snel mogelijk actie voor het verwijderen van de processierups in uw eigen tuin.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

Wilt u snel weten of u te maken heeft met de haartjes van eikenprocessierups? Vaak herkent u ze aan een oranje kleur en dunne witte haartjes. Eikenprocessierupsen leven daarnaast vaak in groepen bij elkaar. Zitten er eikenprocessierupsen in de bomen, dan ziet u een wit spinsel op de stam. Daarnaast lopen ze vaak in ‘processie’ over de stam, vandaar ook de naam. U moet vooral alert zijn tijdens de zomermaanden. In deze blog leest u precies waarom.

Hoe kunt u snel de eikenprocessierups verwijderen?

Wilt u definitief de processierups verwijderen uit uw tuin? Dan raden we aan om deze niet zelf te verwijderen. Schakel in plaats daarvan een professional in die dit voor u kan doen. Wij van Eikenprocessierupsen zijn gespecialiseerd in het verwijderen van eikenprocessierupsen en ander ongedierte zoals muizen, muggen en wespen. Bel ons of maak een afspraak door het contactformulier op onze website in te vullen. Daarna inventariseren wij de situatie en maken wij een plan om de plaag te bestrijden. Binnen een dag bent u verlost van het ongedierte.