Skip to main content

Eén van de meest geliefde seizoenen is waarschijnlijk de zomer. De dagen zijn langer, de temperaturen stijgen en we kunnen eindelijk weer genieten van het buitenleven. Helaas zijn er ook enkele nadelen die de zomer met zich meebrengt. Eén van deze nadelen is de opkomst van de processierups. Deze kleine harige beestjes zijn voorzien van brandharen. Deze brandharen laten zich los, waardoor ze dus in de lucht terecht komen. De kans is in het voorjaar en tijdens de zomer dus erg groot dat u deze brandharen op uw huid krijgt. Waarom zijn deze haartjes gevaarlijk en kunnen ze ook echt een gevaar zijn voor de mens? In deze blog zullen we antwoord geven op alle vragen omtrent het gevaar van de processierups voor de mens.

Wat is de processierups?

De processierups is een larve van een eikenprocessievlinder. Dit is een nachtvlinder die eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Vandaar de naam eikenprocessierups. Wanneer de rupsen uitkomen, beginnen ze met het vormen van nesten. Deze krijgen ook wel de naam: spinselnesten. Met deze spinselnesten voeden ze zich met bladeren van de eikenboom. Naarmate deze rupsen groeien, ontwikkelen ze duizenden kleine microscopische haren. De brandharen zijn de grote boosdoener bij de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt.

Wilt u weten of de processierups vlinder gevaarlijk is? Lees dan deze blog.

Het gevaar van de brandharen

Nu vraagt u zich misschien af, wat is er nu gevaarlijk aan de eikenprocessierups? De haren van een eikenprocessierups zijn bedekt met een stof genaamd thaumetopoeïne. Deze stof zorgt voor een irritatie en allergische reactie bij contact met de ogen, luchtwegen of huid. Bij contact op de huid, zullen de meeste mensen een jeukerig gevoel ervaren, waar huiduitslag van kan ontstaan. Wanneer de haartjes in of nabij de ogen komen, zullen uw ogen rood en geïrriteerd geraken. Voor sommige mensen kan zelfs een ernstigere reactie ontstaan. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, benauwdheid, hoesten of een hevige huidreactie. Bij uitzonderlijke gevallen kunnen de brandharen ook zorgen voor een allergische reactie die kan leiden tot koorts en algemeen onwelzijn.

processierups gevaarlijk

Voorkomen van besmetting

Aangezien de haartjes van de eikenprocessierups dus gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, is het verstandig dat u probeert om de eikenprocessierups te vermijden, om zo gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoe doet u dat precies?

Als eerst zorgt u ervoor dat u nooit een nest van de processierups aanraakt, ook al ziet het nest er voor u onschuldig uit. De kans is ontzettend groot dat er nog haartjes zijn blijven hangen, ook als de rupsen niet meer aanwezig zijn in het nest. De kans op besmetting is in dit geval dus nog steeds ontzettend hoog.

Daarbij is het verstandig om er rekening mee te houden dat de haartjes van de processierups zich ook met de wind kunnen verspreiden. Gaat u dus naar een gebied waarvan u weet dat de processierups daar aanwezig is, zorg er dan voor dat u lange kleding aandoet. Lange broeken, lange mouwen, handschoenen en lange sokken. Probeer ook uw gezicht zo veel mogelijk te bedekken wanneer u zich in deze gebieden bevindt, bijvoorbeeld door een sjaal of hoed. Bent u het gebied weer uit? Zorg er dan eerst voor dat u uw handen grondig heeft gewassen voordat u zich uitkleedt, om zo te voorkomen dat de brandharen niet alsnog met andere lichaamsdelen in aanraking komen.

Toch in contact gekomen met de processierups?

Wanneer u erachter komt dat u besmet bent door de processierups haartjes, zorg er dan in de basis voor dat u uw huid grondig met milde zeep wast. Probeer niet te krabben aan uw huid, dit kan voor meer irritaties zorgen. Mocht u merken dat uw ogen in contact zijn gekomen met de brandharen, probeer dan een oogspecialist te contacteren. Het kan namelijk zorgen voor een pijnlijke irritatie met zwelling, roodheid en jeuk. U krijgt dan van de oogspecialist druppels mee, om de symptomen te bestrijden. Merkt u dat uw klachten erger worden, of niet weggaan, neem dan contact op met een gespecialiseerde arts.

Is de eikenprocessierups gevaarlijk voor mensen? In feiten wel. Zoals u ondertussen weet, zorgen de haartjes voor vervelende gevolgen. Contact met de huid kan in enkele dagen overgaan, maar houd het wel altijd in de gaten of de bultjes afnemen en of het niet erger wordt. Mocht u twijfelen, schakel dan altijd een arts in.

 

One Comment

Leave a Reply