Skip to main content

Heeft u last van rode bultjes op uw huid en weet u niet wat de oorzaak is? Dan kan het soms zo zijn dat u in contact bent gekomen met een eikenprocessierups. Dat kan heel vervelend zijn, want u kunt daar best wat klachten aan overhouden. Om ervoor te zorgen dat u de oorzaak kunt behandelen, is het belangrijk om te weten hoe u de processierups beet en bultjes kunt herkennen.

De beet en bultjes van een processierups herkennen

Hoe kunt u de beet en bultjes van een processierups herkennen? De rode bultjes en jeuk zijn typisch voor uitslag door een processierups. Dit wordt veroorzaakt door de brandharen van het diertje. In de maanden mei en juni hebben de eikenprocessierupsen brandhaartjes. Deze haartjes dienen als verdediging voor het dier wanneer ze zich bedreigd voelen. Als u in aanraking komt met deze brandhaartjes van de eikenprocessierups, blijven de haartjes aan uw huid haken. Dit komt door de weerhaakjes en dit maakt het moeilijk om de baardhaartjes van uw huid te verwijderen. Ook als u niet direct met de processierups in contact bent gekomen, kunnen de brandhaartjes door de lucht vliegen en alsnog op de huid of kleren terecht komen.

De uitslag van de processierups herkennen is niet heel lastig. U ziet het aan de rode bultjes of vlekken. Het kan wel per persoon verschillen hoe de huid erop reageert, maar vaak zijn het allemaal kleine rode plekjes bij elkaar. De haren van de processierups zorgen voor kleine ontstekingen in de huid, namelijk de kleine rode bultjes. Ze lijken op muggenbulten, maar door de brandhaartjes van een processierups heeft u vaak meerdere rode bultjes bij elkaar. Hierdoor kunnen klachten als irritatie en jeuk naar voren komen.

Een processierups herkennen

Een eikenprocessierups is oranje van kleur. Na verloop van tijd vervelt de processierups en krijgt hij een andere kleur. Hij transformeert naar een grijs, groen uiterlijk met lichte strepen aan de zijkant. Het meest opvallende aan de eikenprocessierupsen zijn de lange, witte haren over het hele lichaam.

Klachten die processierupsen veroorzaken

De brandhaartjes van een eikenprocessierups kunnen zorgen voor jeuk en huiduitslag, zoals bultjes. Daarnaast kunnen de haartjes ook terecht komen in uw ogen of luchtwegen. De klachten die een eikenprocessierups kan veroorzaken zijn onder andere;

  • Rode uitslag op de huid
  • Rode, opgezwollen ogen
  • Verkoudheidsklachten
  • Misselijkheid of koorts

Wat kunt u tegen de beet en bultjes van een processierups doen?

Als u de processierups bultjes herkend heeft, is de volgende stap om deze haartjes te verwijderen en de processierups bultjes en huiduitslag te bestrijden. Omdat de brandhaartjes zich in uw huid vasthaken is het lastig om deze zomaar te verwijderen. U kunt dit het beste doen met plakband. Door plakband op de rode bultjes te bevestigen en eraf te trekken, trekt u de brandharen mee. Een andere optie is om de huid af te spoelen met lauw water. Hierdoor zullen de meeste brandhaartjes ook wegspoelen. Daarna is het ook belangrijk dat u uw kleren goed wast, minimaal op 60 graden om van de haren af te komen.

Om zo snel mogelijk van de bultjes af te komen is het aan te raden niet te krabben of wrijven. Dit zal soms lastig zijn aangezien de plek jeukt. U kunt dan het beste zalf erop smeren. Zalf of crème tegen eczeem kan goed gebruikt worden om de roodheid te verlichten en de huid tot rust te brengen.

Als de klachten alleen maar erger worden of niet weggaan, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Het zou namelijk kunnen dat u een allergische reactie heeft op de processierups.

Tips om processierups beet en bultjes te voorkomen

In veel parken en bossen, met veel eikenbomen, komen de processierupsen het meeste voor. Het is dus belangrijk dat u op dit soort plekken goed oplet. Om te voorkomen dat u uitslag van de processierups krijgt, kunt u het beste;

  • Contact vermijden met eikenbomen
  • U lichaam bedekken met kleding
  • Een zonnebril opdoen
  • Niet op de grond gaan zitten

Door deze tips mee te nemen vermindert u de kans op contact met de eikenprocessierups en/of de brandharen. Alsnog kan het altijd zo zijn dat de haartjes in de lucht zitten en op uw kleren of huid terecht komen. U weet nu hoe de uitslag van de processierups te herkennen is en wat u het beste ertegen kan doen.

Hoe kan de eikenprocessierups verwijderd worden?

Als u last heeft van de eikenprocessierups in uw tuin dan zal een deskundige deze moeten verwijderen. Ga het niet zelf proberen! Het bestrijden van de processierups moet snel en veilig gebeuren. Maak daarom meteen een afspraak via het contactformulier of door telefonisch contact op te nemen. Eerst wordt een inventarisatie gemaakt van de situatie, waarna er een plan wordt gemaakt. De specialisten bestrijden dan de eikenprocessierups op locatie en binnen een dag bent u van het probleem af.