Skip to main content

De eikenprocessierups kan worden omschreven als een behaarde rups die gedurende zijn levensloop verandert in een vlinder. De eikenprocessierups is niet het meest geliefde dier in Nederland. Dit komt waarschijnlijk doordat deze rups schadelijke gevolgen kan hebben voor de mens. Een processierups heeft namelijk kleine brandhaartjes die kunnen zorgen voor huiduitslag of luchtweginfecties bij zowel mensen, honden, katten, maar ook andere dieren. Het is dus van belang om een processierups nest te herkennen, zodat ze kunnen worden bestreden. Hoe u processierups rupsen kunt herkennen, vertellen we in deze blog! 

Een processierups herkennen 

Naast dat het handig is om te weten hoe u een processierups nest kunt herkennen, moet u natuurlijk ook weten hoe de eikenprocessierups er zelf uitziet. Meestal komen de eitjes van de jonge rupsen uit rond de maand april, deze eitjes zijn dan oranje van kleur. Wanneer de eikenprocessierups is volgroeid, hebben ze meestal een grijze kleur. Ook hebben ze lange brandharen op hun huid. De meeste rupsen zullen ongeveer een grootte hebben van drie centimeter. Eikenprocessierupsen leven in groepen bij elkaar dus de kans is dan ook groot dat u ze alleen in grote aantallen ziet in de buurt van hun nest.  

Niet alle rupsen zijn vanzelfsprekend ook een eikenprocessierups. Daarom sommen we hieronder een aantal kenmerken op waaraan u een eikenprocessierups kunt herkennen.  

  • De brandharen van de processierups zijn lang en wit. Waar deze haren op de rug zijn ingeplant, zit er vaak een gele vlek omheen. 
  • Op de rug van de processierups zit een donkere band. Ook heeft de rups een donkerbruine kop.  
  • De meeste rupsen zijn dus te herkennen omdat ze in grote groepen samenleven. Deze groepen lopen altijd in een rijtje achter elkaar aan. Vandaar ook de naam processierups.  

Een processierups nest herkennen 

Het nest van een eikenprocessierups ziet eruit als een draderig spinsel, vaak in een witte kleur. Deze spinsels kunnen zowel groot als klein zijn en hebben altijd wel een andere vorm. Het nest bestaat voornamelijk uit uitwerpselen, brandharen en vervellingshuidjes. Overdag zullen de processierupsen in hun nest blijven. Pas in de nacht gaan zij op zoek naar hun voedsel. Een processierups nest heeft geen vaste plaats in een eikenboom. Dit kan zowel aan de stam van de boom zijn als op de takken. Wilt u meer weten over de eikenboom? Wij vertellen u er meer over in een andere blog! 

Wat als je een processierups nest ziet? 

Wanneer je een processierups nest ziet, zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Allereerst is het belangrijk om een professionele bestrijdingsdienst te contacteren. Deze zullen ervoor zorgen dat het nest op een veilige en verantwoorde manier wordt verwijderd. Daarnaast is het ook belangrijk dat u al het contact met het nest vermijdt. Bedek al uw lichaamsdelen zodat er geen huid meer ontbloot is. Ook is het verstandig om uw kleren daarna te wassen. Komt het nest voor in een boom in uw eigen tuin? Sluit dan alle ramen en deuren. De haren kunnen namelijk gemakkelijk worden verspreid door de wind en kunnen op deze manier ook uw huis ingeblazen worden. Wilt u meer informatie over wat u moet doen als u processierupsen ziet? Schakel dan gerust de hulp van een professional in.