Skip to main content

In het vroege voorjaar is het gebruikelijk dat de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn komen. Waarschijnlijk herkent u ze aan de witte brandharen die voor flinke huidirritaties kunnen zorgen. Eikenprocessierupsen bevinden zich logischerwijze op eikenbomen. Processierupsen kunnen niet alleen een irritatie zijn voor de mens, maar ze zijn ook nog eens schadelijk voor deze eikenbomen waarin ze zich vaak doen nestelen. Heeft u zelf te maken met een eikenprocessierups nest en weet u niet precies wat u moet doen? Lees dan verder, want wij vertellen u graag meer over hoe u deze nesten kunt bestrijden. 

Nest eikenprocessierups herkennen 

Een eikenprocessierups nest is te herkennen aan de opstapeling van eikenprocessierupsen. Dit ziet er uit alsof er een groot wit web op de eikenboom is gevestigd. Wanneer u het witte web van dichtbij bekijkt, kunt u pas goed zien dat het meerdere eikenprocessierupsen zijn. Weet u zeker dat u te maken heeft met een eikenprocessierups nest? Dan kunt u er het beste voor kiezen om het eikenprocessierups nest niet zelfstandig te verwijderen. De meest verstandige keuze is om te kiezen voor het inschakelen van een bestrijdingsdienst. 

Eikenprocessierupsnest verwijderen 

Zoals we al eerder hebben aangegeven, wordt het afgeraden om zelfstandig een nest van eikenprocessierupsen te verwijderen. U kunt er dan ook voor kiezen om gebruik te maken van onze diensten voor het verwijderen van het nest. Wij van Netwerk Eikenprocessierupsen.com beschikken namelijk over de kennis en vaardigheden om een eikenprocessierups nest te kunnen verwijderen. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak wanneer u een eikenprocessierups nest op uw eigen terrein aantreft.  

De reden dat u zelf beter niet een nest kunt verwijderen, is omdat de kans erg groot is dat u in aanraking komt met de brandharen en deze zich vervolgens verspreiden in uw omgeving. Dit kan niet alleen voor een enorme irritatie zorgen op uw eigen terrein, maar het kan er ook voor zorgen dat andere mensen in contact kunnen komen met de haren. Iets wat we het liefst willen voorkomen.  

Wanneer het nest zich niet op uw terrein bevindt, denk bijvoorbeeld aan bomen die van de gemeente zijn, bent u niet verantwoordelijk voor het laten verwijderen van het eikenprocessierups nest en hoeft u hier dan ook niets aan te doen. In dit geval zal de gemeente dit op zich moeten nemen.  

Eikenprocessierups verbranden 

Wellicht heeft u er wel eens eerder over gehoord, maar het verbranden van een eikenprocessierups nest is een veelvoorkomende methode om het nest te verwijderen. Dit is echter absoluut niet aan te raden. Het enige voordeel dat hieraan verbonden is, is dat het nest snel en op een eenvoudige manier wordt verwijderd.   

Er zitten helaas meer nadelen aan het wegbranden van een eikenprocessierups nest. Het belangrijkste nadeel is dat u altijd heel voorzichtig moet zijn wanneer u besluit om met vuur aan de slag te gaan, omdat de omgeving vaak gevoelig is om vlam te vatten. Daarnaast zorgt het wegbranden van een nest ervoor dat duizenden haren zich zullen verspreiden en dus in uw eigen omgeving terecht komen. Ten slotte is een eikenprocessierups nest verbranden ook geen garantie voor het volledig verwijderen van het nest.  

Eikenprocessierupsen 

Bij ons kunt u niet alleen terecht voor het bestrijden van eikenprocessierupsen, maar staan we ook voor u klaar voor het bestrijden van andere soorten ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan wespennesten, muggen, mollen, muizen en nog vele anderen. Zelfs wanneer u ongedierte niet herkent, helpen wij u graag bij het bestrijden. U kunt eenvoudig een afspraak maken via onze website of telefonisch contact met ons op nemen. Wij zullen dan ook zo snel mogelijk bij u ter plaatse zijn om het ongedierte probleem op te lossen.  

Wilt u meer weten over de eikenprocessierups? U leest er meer over in onze blogs over het eikenprocessierups seizoen en het bestrijden van de processierups huiduitslag.