Hoewel de eikenprocessierups al ruim 30 jaar in ons land te vinden is, zijn ze pas enkele jaren duidelijk aanwezig in het straatbeeld in de warme zomermaanden. De rups zelf kennen we dus inmiddels wel al, maar wist u dat de eikenprocessierups net als andere rupssoorten uiteindelijk ontpopt tot een vlinder? Tijd om dit dier beter te leren kennen.
Begin levenscyclus eikenprocessierups
De eikenprocessierupsen komen meestal in april uit hun ei. De eitjes van de eikenprocessierups zijn haast van staal, want ze kunnen een vrieskou van meer dan 20 graden onder nul doorstaan. Wanneer de eitjes net zijn uitgekomen, heb
ben de rupsen een oranje kleur. Wel zijn ze op dat moment al bedekt met een hoop zwarte haren. Van augustus tot half mei is de eikenprocessierups, maar beperkt actief. Pas in de zomermaanden is de processierups volledig behaard en kunt u meer last ervaren van de brandharen.
Van rups naar nachtvlinder
In de eerste 3 maanden besteden de rupsen vooral veel tijd aan het eten van bladeren. Doordat de rupsen steeds groter worden, groeien ze vervolgens uit hun vel. Binnen deze drie maanden vervelt de eikenprocessierups maar liefst vijf keer. De brandhaartjes die jeuk kunnen veroorzaken, ontstaan vaak pas na de derde vervelling. Dit vervellen moet gebeuren in de veilig omgeving van hun nest. In juni zijn de rupsen volgroeid. Daarna ontpoppen de rupsen zich en begint de levenscyclus van de vlinder. Doorgaans zijn de vlinders van de eikenprocessierups actief tot september.
Wanneer zijn de processierups en vlinder gevaarlijk?
Laten we vooropstellen dat de eikenprocessierups niet écht gevaarlijk is! Al kunt u wel te maken hebben met overlast wanneer het beestje in uw tuin bivakkeert. Dit komt vooral door de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Door aanraking met de brandharen kunt u last krijgen van jeukende, rode bultjes. Als u de haartjes inademt kunt u ook last krijgen van irritatie in de keel. Haartjes op uw huid kunt u makkelijk verwijderen met plakband, maar bij ademhalingsproblemen kunt u het best de huisarts raadplegen. Wilt u meer weten over of de processierups vlinder gevaarlijk is? Lees dan deze blog.
Nog meer feitjes over de eikenprocessierups
Hoewel de eikenprocessierups in de zomermaanden zorgt voor de nodige overlast, zijn het wel interessante dieren. Daarom willen we u de volgende weetjes ook niet onthouden.
- De eikenprocessierups dankt zijn naam aan de manier waarop hij voortbeweegt. Eikenprocessierupsen leven namelijk in groepen bij elkaar en bewegen samen als een ‘processie’ over de boom.
- De nesten zijn oorspronkelijk wit maar worden gedurende de tijd bruin.
- Mannelijke eikenprocessierups leggen vaak een grotere afstand af. Vrouwtjes leggen over het algemeen ‘slechts’ een afstand af tussen de 15 en 20 kilometer.
- Mannelijke eikenprocessierups vlinders zijn kleiner dan de vrouwtjes. De vlinders die voortkomen uit de eikenprocessierupsen zijn over het algemeen redelijk klein, namelijk tussen de 1,5 en 2 centimeter.
- Eikenprocessierupsen kunnen zich in groten getale voortplanten. Een eikenprocessierups kan namelijk wel 250 tot 300 eitjes voortbrengen.
Eikenprocessierups liever bestrijden?
Zoals u de afgelopen jaren heeft gemerkt, is het leefgebied van de eikenprocessierups- en vlinder niet langer beperkt tot eiken. Ze kunnen ook voorkomen in bomen of struiken. Wanneer de eikenprocessierups zorgt voor overlast, helpen wij u graag. Als u merkt dat er veel eikenprocessierupsen actief zijn in uw tuin, kan dit voor vervelende situaties zorgen. Lees hier hoe je de eikenprocessierups op een natuurlijke manier kunt bestrijden.
Ons team van professionele ongediertebestrijders helpt u graag van deze plaag af. Heeft u vragen over de werkwijze bij het verwijderen van eikenprocessierupsen? Neem dan contact met ons op en we kijken graag naar wat we voor u kunnen betekenen.