Skip to main content

Gedurende de zomermaanden zijn de eikenprocessierupsen weer volop aanwezig. Hun brandharen kunnen ernstige irritatie en allergische reacties bij mensen en dieren veroorzaken. Daarom is het essentieel om effectieve bestrijdingsmethoden te kennen om de eikenprocessierupsenpopulatie onder controle te houden. Voor de overlast van een eikenprocessierups kan een natuurlijke bestrijding bijvoorbeeld erg effectief zijn.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

U kunt de eikenprocessierups herkennen aan een donkergrijze kleur en de vele brandharen op hun lijf. De rupsen leven doorgaans in groepen en bewegen zich – zoals de naam al doet vermoeden- in processie over de boom. Na de rupsfase ontpoppen zij zich tot eikenprocessievlinders. Zodra u door heeft dat deze rupsen in uw tuin zijn, raden we u aan om zo ver mogelijk uit de buurt te blijven. Besluit u echter toch om zelf aan de slag te gaan met natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups, zorg dan altijd dat u beschermende kleding draagt en dat u uw kleding direct wisselt na het bestrijden. De haren kunnen in uw kleding blijven zitten waardoor u alsnog op een later moment last kunt krijgen van irritaties. Benieuwd hoe gevaarlijk de brandharen van de processierups kunnen zijn voor de mens? Lees dan deze blog.

Eikenprocessierups: natuurlijke bestrijding

Hoewel het bestrijden een behoorlijke klus is en vaak wordt uitgevoerd door een professional, kunt u ook zelf natuurlijke bestrijdingsmethoden tegen de eikenprocessierups inzetten. U kunt al enkele preventieve maatregelen nemen om de rups uit uw tuin te houden. Zorg ervoor dat uw eik gezond is, zodat hij bestand is tegen de komst van de eikenprocessierups. Snoeien en bemesten is bijvoorbeeld belangrijk. Daarnaast kunt u ook ervoor zorgen dat uw tuin aantrekkelijk wordt voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals vogels. Plaats daarom nestkasten in de buurt van de boom of op de boom.

natuurlijke bestrijding

Natuurlijke vijanden eikenprocessierups

Zijn de eikenprocessierupsen eenmaal in uw tuin, dan kunt u alsnog proberen om met natuurlijke middelen van de plaag af te komen. U kunt bijvoorbeeld sluipwespen inzetten, want ook deze dieren zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De larven van deze wesp eten de rupsen op en zorgen ervoor dat de populatie rupsen kleiner wordt. Deze larven kunt u vaak kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt bij u in de buurt. Feromoonvallen doen ook vaak wonderen als natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Met deze vallen verstoort u de voortplanting en zorgt ervoor dat de plaag beperkt blijft.

Andere bestrijdingsmiddelen tegen processierups

Het kan voorkomen dat bij de eikenprocessierups deze natuurlijke bestrijding niet genoeg is. Er zijn nog meer manieren waarop u op een milieuvriendelijke manier van dit ongedierte kunt afkomen, maar in dat geval moet er een professional aan te pas komen die beschikt over de juiste middelen. Een ongediertebestrijder kan bijvoorbeeld de rupsen verwijderen met een speciale stofzuiger of met de hand als hij beschermende kleding draagt. Deze methoden werken echter alleen als het om een kleine populatie gaat. Gaat het om een grotere populatie, dan kan het nodig zijn om insecticiden te sproeien om met de eikenprocessierupsen af te rekenen.

Nog niet van uw plaag af?

Heeft u natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups geprobeerd, maar lijkt niks te werken? Dan raden we u aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen die u snel en vakkundig van uw plaag afhelpt. In dat geval bent u bij ons aan het juiste adres. Zodra u contact met ons opneemt, komen wij zo snel mogelijk naar u toe. Wij brengen dan uw probleem in kaart en maken vervolgens met u een op maat gemaakt plan. Of het nu gaat om het bestrijden van insecten zoals muggen of ander ongedierte zoals mollen of duiven, wij staan voor u klaar.

Leave a Reply