Skip to main content

Processierupsen leven vaak in eikenbomen. Dit komt omdat de eikenboom een waardplant voor de processierups is. Hierdoor kan een rups zichzelf in verschillende stadia ontwikkelen tot een vlinder. Om processierupsen te vermijden, is het dus belangrijk dat u een eikenboom kunt herkennen. Wij vertellen u met deze blog daarom alles wat u moet weten over de eikenboom.  

Eikenboom soorten 

Om een eikenboom te herkennen, is het handig om te weten welke soorten eikenbomen er allemaal zijn. Een eikenboom is een sterke boom en er bestaan een aantal verschillende varianten. Een van de bekendste eikenboom soorten is de zomereik. Deze boom kan in verschillende grondsoorten staan en kan zowel tegen zon als schaduw. Deze eikenboom kan in de zomer erg groot worden en vaak kunnen er tientallen insecten en vogels in leven. De Amerikaanse eik staat bekend om zijn felle herfstkleuren en groeit zeer snel. Ook bestaat er nog de moeraseik, die staat vaak in natte gronden en is een prachtig rode boom in de herfst. De Armeense eik is een struikachtige boom met ellipsvormige bladeren. In de herfst kleurt deze boom goudgeel. Aangezien alle soorten eikenbomen op elkaar lijken, maar er iets anders uitzien, kunt u een eikenboom makkelijk herkennen.  

Het blad van de eikenboom 

Het blad van de eikenboom bevat tannine. Tannine zorgt ervoor dat eiwitten en ijzer in darmen met elkaar verbonden worden. Dit gebeurt dus wanneer er van het blad van de eikenboom gegeten wordt. Dit is natuurlijk alleen het geval bij dieren. Het gevolg hiervan is dat er een teveel aan eiwitten en ijzer kan ontstaan. Dit resulteert, bij het eten van grote hoeveelheden, in vergiftigingsverschijnselen of maag- en darmontstekingen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat dieren niet of nauwelijks de bladeren van de eikenboom eten. Bent u benieuwd hoe u symptomen bij een hond kunt herkennen? Lees dan deze blog! 

Een eikenboom snoeien 

Heeft u toevallig een eikenboom in uw tuin of weiland en wilt u deze gaan snoeien? Dan is het belangrijk om te onthouden dat u dit in het voorjaar doet. Ook mogen er niet meer dan 20% van alle takken worden weggehaald. Er mogen namelijk niet te veel bladeren worden verwijderd. De bladeren in de boom voorzien de boom van voedsel. Wanneer er te weinig bladeren zijn, zal de boom geen nieuwe takken meer krijgen. Wilt u liever niet snoeien? Dan kunt u ook gebruik maken van bedrading, zodat uw eikenboom alsnog een mooie vorm behoudt.  

Eikenboom ziektes 

Er zijn verschillende ziekteverwekkers voor een eikenboom, een voorbeeld daarvan is Phytophthora ramorum. Ook in Nederland komt deze ziekte voor. Wanneer een eikenboom ziekt wordt, worden bladeren aangetast of verwelken ze, sterft de boom plaatselijk af en ontstaan er scheurtjes in de stam van de boom. In de meeste gevallen wordt zo’n ziekte verspreid door water. Eikenbomen op plekken waar water stroomt, is dan ook een risico. Het bestrijden van eikenboomziektes is lastig. In de meeste gevallen worden er takken of gedeeltes van de boom weggesnoeid. Om verspreiding van ziektes te voorkomen, moet een professioneel bedrijf dit op de juiste manier verbranden.  

Hoe kunt u een eikenprocessierups nest herkennen? 

Zoals we eerder al hadden benoemd, leven er vaak eikenprocessierupsen in een eikenboom. Maar hoe kunt u het nest hiervan het beste herkennen? Het nest in een boom ziet eruit als een witdraderig spinsel. Dit spinsel kan variëren van vorm. De nesten van een eikenprocessierups kunnen zich op verschillende plekken in de boom bevinden. Dit kan dus aan de voet van de stam zijn, aan de takken van de boom maar ook aan de bladeren. In een andere blog vertellen we u meer over het herkennen van een eikenprocessierupsen nest. 

Ziet u een eikenboom en herkent u daarin eikenprocessierupsen? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten bestrijden door een professioneel bedrijf! Het verwijderen van een nest moet namelijk op een professionele wijze volgens specifieke richtlijnen worden gedaan. De brandharen van het nest kunnen namelijk zorgen voor brandwonden. Dit geldt natuurlijk ook voor de eikenprocessierups vlinder!