Skip to main content

Processierupsen zijn een veelvoorkomend verschijnsel in Nederland, vooral tijdens de lente en zomer. Ze staan ​​bekend om hun lange, harige haren en de nare huidreacties die ze kunnen veroorzaken bij mens en dier. De nare huidreacties door de processierups kunnen overgaan in een allergische reactie, wanneer u herhaaldelijk met de processierups in contact komt. We vertellen u hieronder meer over de processierups en de allergie die door de brandharen kan ontstaan.

Wat zijn processierupsen?

De eikenprocessierups is een harige larve die gedurende zijn levenscyclus transformeert tot een nachtvlinder. In augustus legt de processierups vlinder haar eitjes in eikenbomen. Deze eitjes overwinteren in de eikenboom en komen rond april uit. Ze worden zo genoemd vanwege hun gewoonte om in een lange rij, of “processie”, achter elkaar aan te bewegen terwijl ze zoeken naar voedsel. Deze processierupsen hebben lange, witte haren en ze voeden zich met de bladeren van deze bomen en kunnen in grote aantallen voorkomen.

Hoe veroorzaken processierupsen klachten?

Processierupsen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen en dieren. Ze hebben zo’n 700.000 microscopisch kleine brandharen die een irriterende stof bevatten genaamd thaumetopoeïne. Deze haren kunnen gemakkelijk loslaten en worden verspreid door de lucht, waardoor ze een potentieel risico vormen voor iedereen die in de buurt komt. De weerhaakjes op de brandharen kunnen kleine wondjes veroorzaken op de huid, in de ogen en in de luchtwegen.

processierups allergie

Allergische reacties na contact met de eikenprocessierups

Sommige mensen zijn gevoeliger voor de brandharen dan anderen en kunnen flinke huid- en/of oogirritaties ervaren door contact met de brandharen. Wanneer u herhaaldelijk in contact komt met de rupsen, kan de irritatie zich zelfs ontwikkelen tot een allergische reactie. De volgende symptomen komen voor door de processierups en zijn heftiger bij een allergie:

1. Huidirritatie

De meest voorkomende negatieve reactie op processierupsen is huidirritatie. Contact met de beestjes kan leiden tot jeukende, rode bultjes en uitslag op de huid. Het komt voor op delen van het lichaam die in contact zijn gekomen met de rupsen of hun haren. De uitslag komt het vaakst voor aan de binnenzijde van de armen richting de oksels, de hals, borst, buik en rug.

2. Jeuk en branderigheid

De hevige jeuk en branderigheid die gepaard gaan met een allergische reactie op processierupsen kunnen zeer vervelend zijn. Mensen kunnen de drang voelen om te krabben, maar dit kan de situatie verergeren en leiden tot huidbeschadiging.

3. Oogirritatie

Als de haren van de processierups in contact komen met de ogen, kan dit leiden tot roodheid, jeuk en tranende ogen. Deze irritaties zijn vooral problematisch voor mensen die contactlenzen dragen.

4. Luchtwegproblemen

In zeldzame gevallen kunnen de haren van processierupsen ook luchtwegproblemen veroorzaken. Deze luchtwegproblemen zijn onder andere hoesten, niezen en ademhalingsproblemen.

5. Koorts en braken

Bij een allergie door de processierups kan ook misselijkheid, koorts en braken ontstaan. Het braken kan optreden als gevolg van de algemene malaise die de allergische reactie met zich meebrengt, maar het kan ook een gevolg zijn van irritatie van het maag-darmkanaal.

Wat te doen bij een allergische reactie?

Wanneer u vermoedt dat u een allergische reactie heeft op de processierups, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

1. Was de huid

Spoel de aangetaste huid en ogen grondig met water om eventuele haren te verwijderen. Gebruik geen warm water, omdat dit de irritatie kan verergeren.

2. Gebruik plakband

Gebruik plakband om eventuele haren van de huid te verwijderen. Breng de tape aan en trek deze voorzichtig van de huid af om de haren te verwijderen.

3. Koel de huid

Breng een koud kompres aan op de geïrriteerde huid om de jeuk en branderigheid te verminderen

4. Raadpleeg een arts

Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, raadpleeg dan een arts. De arts kan medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten en verdere complicaties te voorkomen. Bij de volgende symptomen moet u direct contact opnemen met een arts: gezwollen lippen, tong en oogleden en acute benauwdheid. Die klachten kunnen namelijk wijzen op een ernstige allergische reactie.

Wilt u de processierups bestrijden, zodat u de vervelende gezondheidsklachten kunt voorkomen? Maak dan een afspraak bij ons voor een professionele  bestrijding!

Leave a Reply